Adoptieverhaal Cerdeno

Geschreven door 3sens. Gepost in Adoptieverhalen

Cerdeno rechtsBeste Galgo Aid,

We hebben Cerdeno opgevangen met de bedoeling hem een permanent huis te geven. Na een nare ervaring vanwege zijn jachtdrift en zijn hypergedrag daarna hebben we besloten hem toch op de website te moeten aanbieden. Er meldde zich niemand (achteraf tot ons genoegen). We hebben altijd gezegd: hij mag zo zijn eigenaardigheden hebben maar moet wel mee met de rest. Onze andere windhonden zijn ook niet ongeschonden bij ons binnengekomen maar hebben de draad van ons leven zonder al te veel problemen opgepakt. Cerdeno is welkom maar we hebben een te druk leven voor een ernstig beschadigde hond. We hebben paarden, honden, schapen, pluimvee, een kat en een allebei een baan. Alles verdient aandacht en attentie.

Na het jacht-incident waren alle prikkels en het adrenalineniveau bij Cerdeno huizenhoog. Elk gaatje, elke gelegenheid nam hij waar om weg te “piepen”. Weliswaar naar ons “2e, omheinde terrein” maar wel het terrein waar hij konijnen en herten kon tegenkomen. Hij ging er vandoor zonder ook maar éen moment te aarzelen, ondanks ons roepen.

De afgelopen weken heeft hij meer rust gekregen. Hij is gehoorzamer geworden. Hij zal nog steeds jagen als hij wild ziet. Maar gaat niet meer aktief op zoek naar konijnen en herten. Wij hebben ons gedrag aan hem aangepast. Het zit in nu in ons “systeem” om deuren en poorten te sluiten. Je zou kunnen zeggen dat we allebei een beetje water bij de wijn gedaan hebben. Cerdano onbewust en wij schermen hem voor zijn “verleidingen” af door alles achter ons te sluiten, iets dat we voor zijn komst niet altijd deden.

Cerdano (we hebben ‘m Sjakie genoemd) is zo’n super hondje dat we ‘m niet meer kwijt wilen. Hij is lief voor alles en iedereen. Hij leek dominant in het begin maar is respectvol en verlangt dat ook van anderen. Hij kon als nieuwkomer vrij agressief op m.n. zijn leeftijdgenoot reageren. Na bestudering van de conflicten bleek dat onze Pelle (de meest beschadigde hond) uit onzekerheid, lelijk naar hem uitviel op momenten dat niemand dat verwachtte.
Wij ook niet en hadden dus ook niet goed in de gaten wat er aan de hand was. Sjakie pikte zo’n benadering – terecht – niet. Resultaat van dit alles was een kluwen vechtende honden met de nodige blessures na afloop. Inmiddels is dat wantrouwen overwonnen en zijn Cerdano en Pelle onafscheidelijk. Pelle trekt zich erg aan hem op en gedraagt zich minder agressief naar andere honden. Pelle heeft gisteren voor het eerst sinds hij bij ons is met een andere hond – buiten zijn eigen roedel – gespeeld.

Cerdeno/Sjakie is zo’n prachtige autonome “straathond”. Hij gaat graag zijn eigen weg, trekt zijn eigen plan, maar wil ook graag ergens bijhoren en doet daar erg zijn best voor.

We willen zijn “lachje” niet missen. Op weg naar huis vanuit het werk, verheug ik me al op dat “lachje”.

Marion & Peter